اینترنت 5G یا همان نسل پنجم شبکه تلفنهمراه جدیدترین و بهروز ترین نسل شبکههای تلفنهمراه است که پس از شبکه 4G آمدهاست. طیف فرکانسی نسل پنجم شامل موجهای باند بالا ( بالای ۶ گیگاهرتز)، باند متوسط(۳ تا ۶ گیگاهرتز) و باند پایین (زیر ۳ گیگاهرتز) است.
توقعات ما از اینترنت 5G:
۱- افزایش سرعت دانلود:
یکی از انتظارات ما از نسل پنجم شبکههای تلفنهمراه افزایش سرعت دانلود است. در اینترنت 4G نهایت سرعت دانلود ما ۱گیگابیت در ثانیه بود اما با اینترنت 5G این عدد به ۲۰گیگابیت در ثانیه میرسید یعنی ۲۰برابر بیشتر از سرعت دانلود در 4G!
۲- متوسط تاخیر یا به اصطلاح پینگ:
متوسط تاخیر یا همان پینگ اکثرا به کار گیمرها میآید کاربرانی که به بازیهای آنلاین در موبایل علاقهمندند میدانند که متوسط تاخیر در این نوع بازیها نقش کلیدیای دارد. در شبکه 4G پینگ یا متوسط تاخیر ۷۰میلیثانیه است ولی در شبکه 5G از لحاظ تئوری این عدد به ۱میلیثانیه میرسد و این یعنی بازیهای آنلاین روانتر از قبل میشود.
۳- سرویسهای استریمینگ:
با وجود اینکه در کشورهای پیشرفته کاربران بهراحتی با بهرهگیری از اینترنت خانگی میتوانند محتوای ۴K استریم کنند، اما در دیگر مکانها به راحتی نمیتوان چنین کاری را انجام داد. حال با اینترنت 5G میتوان میتوان محتواها را در هر مکانی با بالاترین کیفیت و رزولوشن دریاف و مشاهده کرد.
۴- واقعیت مجازی:
از آنجا که هدستهای واقعیت مجازیای که اکنون وجود دارند بسیار بزرگ هستند مشکل اصلی واقعیت مجازی اپلیکیشنهای آن هستند که نیازمند پهنای باند بسیار بالا میباشند. تصور میشود با شبکهی 5G مشکل پهنای باند بالا رفع شود و دنیای واقعیت مجازی یکی از دیگر از چالشهای خود را پشت سر بگذارد.
اینترنت 5G در ایران:
در ۱ مرداد ۱۳۹۹ نخستین سایت 5G ایران، با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و ایرانسل، در محل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات بهرهبرداری شد. شرکت ایرانسل قبل از این موضوع برای اولین بار در ایران در شهریور ماه سال ۱۳۹۶ اینترنت 5G را آزمایش کرده بود.
فناوری 5G ضمن افزایش سرعت و کیفیت خدمات دیجیتال، ارائۀ خدمات جدید و کاهش شکاف دیجیتالی بین شهرها و مناطق کم برخوردار و محروم را در پی دارد. با استفاده از این فناوری میتوان با ایجاد زیرساختهای لازم، برای ارائۀ خدماتی مانند جراحی از راه دور، دسترسی به محتوای با کیفیت (4K)، توسعۀ خدمات شهر هوشمند و خدمات مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا، استفاده از هوش مصنوعی برای کمک به بهرهوری تولید و مدیریت مصرف انرژی در کشاورزی اقدام کرد.